Pokerin oppii nopeasti


Pokeri on tuuria ja taitoa yhdistelevä korttipeli, josta on olemassa lukuisia eri variaatioita. Kaikille pokeripeleille ominaista on se, että niitä pelataan rahasta toisia pelaajia tai jakajaa vastaan. Tämä tuo peliin sen kutkuttavan jännityksen sekä moniulotteisuuden, joka tekee siitä valtavan suositun vuodesta toiseen.


Pokeriammattilaiselta vaaditaan paljon, mutta harrastelupelaamisen makuun pääsee nopeasti. Vaikka pokerista on olemassa useita eri versioita, kykenee pokerikäsien arvot tietävä ja panostuksen periaatteiden päälle ymmärtävä pelaaja pelaamaan ongelmitta mitä tahansa pokeripeliä.

Pokerin säännöt ovat samat riippumatta siitä, pelataanko sitä naamat vastakkain kasinon pokeripöydässä vai kasvotonta vastustajaa vastaan, esimerkiksi virtuaalisissa pöydissä netissä.

Nettipokeri eroaa fyysisessä pöydässä pelattavasta pokerista ennen kaikkea siinä, että sitä voi pelata missä ja milloin tahansa. Panokset ovat lisäksi nettipokerissa usein huomattavasti pienempiä ja riskikin täten maltillisempi kuin oikeassa elämässä pelatessa. Hankaloittava tekijä nettipokerissa on vastapelaajan kasvottomuus, sillä bluffin paljastaminen on huomattavasti haastavampaa toisen ilmeitä ja eleitä näkemättä.

Pokeria pelataan tavallisesti 52 kortin pakalla, jonka neljä maata ovat keskenään samanarvoisia. Joissakin variaatioissa mukana voi olla useampia pakkoja tai tavallisten korttien lisäksi jokereita.
Ässä on useimmiten arvoltaan korkein kortti, mutta joissakin pokeripeleissä se voidaan laskea myös matalimmaksi. Muuten korttien arvojärjestys on looginen ja aina sama – kuningas, rouva, jätkä ja kuvakorttien jälkeen numerot suurimmasta pienempään.

Pokeripelin alkaessa pelaajat asettavat panoksensa pöytään, minkä jälkeen kullekin pelaajalle jaetaan kortit. Heillä on vuorollaan vaihtoehtoina joko korottaa panosta, kipata eli luovuttaa tai maksaa. Osallistuja voi myös sököttää eli jättää panostamatta ja siirtää vuoron eteenpäin seuraavalle pelaajalle.

Pokerissa on tavoitteena saada hyppysiinsä voittava käsi, joten arvojärjestys on tärkeä tuntea ennen pelaamisen aloittamista. Pokerikädet ovat arvoltaan matalimmasta korkeimpaan seuraavat:

  • Pari: Korttipari, jonka muodostavat kaksi samanarvoista korttia.
  • Kaksi paria: Kaksi korttiparia.
  • Kolmoset: Kolme samanarvoista korttia.
  • Suora: Viisi arvoltaan perätysten olevaa korttia. Mailla ei ole merkitystä.
  • Väri: Kaikki kortit ovat samaa maata. Arvoilla ei ole merkitystä.
  • Täyskäsi: Kolme samanarvoista ja kaksi samanarvoista korttia.
  • Neloset: Neljä samanarvoista korttia.
  • Värisuora: Saman maan kortit peräkkäisillä arvoilla. Paras mahdollinen käsi on kuningasvärisuora, josta löytyvät samaa maata edustavat kortit 10, J, Q, K ja A.